Lithografisch tekenmateriaal en stenen |
Vrij grote steen van 60 bij 75 cm, ongeveer 8 cm dik, met zwarte deeltekening. |
Aan weerszijden van deze prent staan paskruizen, waarvan één hoek wordt uitgesneden om het papier voor de volgende kleur passend aan te leggen op de volgende kleur (steen). |
Het drogen van de oplage. |
Demonstratie steendrukken op de open dag bij een grote drukkerij (Krips) te Meppel . |
Zijkant van de reiver |
Steendruk informatie Het maken van een lithografische prent "Litho" betekent steen, "graphein" betekent schrijven. Na het ininkten legt men een papier op de steen en daarna een dunne kunststof afdekplaat die aan de bovenkant met een beetje schapenvet wordt ingesmeerd. Daarna wordt de steen met papier en afdekplaat onder de reiver gedraaid en wordt de druk ingesteld. Het geheel wordt voorzichtig onder de pers doorgedraaid. De reiver is een belangrijk onderdeel van een lithopers. Met de steendruk kon voor het eerst in grote oplages in meerdere kleuren gedrukt worden. En wat heel belangrijk was: de kleuren bleven goed ook bij grote oplagen. Denk bijvoorbeeld aan affiches, illustraties in boeken, sigarenbandjes en vele andere toepassingen. Ook kon men voor het eerst in een behoorlijk groot formaat drukken.
De lithografie als kunstvorm De lithografie(steendruk) staat dichter bij het tekenen dan welk ander drukprocedé ook. Alois Senefelder(Praag) heeft in 1798 het lithografisch procedé uitgevonden en verder ontwikkeld. Hij was componist en toneelschrijver en wilde een manier uitvinden om zelf van zijn partituren en teksten duplicaten te maken. In het begin werd het procedé alleen commercieel toegepast, pas later ontdekten kunstenaars de mogelijkheden van deze nieuwe drukvorm. De eerste belangrijke kunstenaar die lithografieën maakte was Goya in 1925. Omstreeks 1840 hielden de Franse kunsteaars Delacroix en Gericault zich bezig met de lithografie. Honoré Daumier maakte sociale- en politieke prenten voor dag- en weekbladen. Sindsdien is dit een erkende kunstvorm geworden. de composities van de affiches van Henri de Toulouse Lautrec waren ronduit revolutionair. Een grote bloeitijd beleefde de lithografie na de tweede w.o. met kunstenaars als Picasso, Dali, Miro en Chagall. Er is een klein aantal kunstenaars dat de techniek van het steendrukken zelf beheerst. Litho's(steendrukken) zijn relatief goedkoop maar toch prijzig door dure aanschaf van persen, stenen, drukinkten en papier. Bovendien is het een zeer arbeidsintensieve techniek. Bij een kwalitatief gedrukte prent is het verschil tussen een getekende afbeelding en een gedrukte afbeelding niet te zien.
|
contact |